söndag 2 juni 2013

Dag 8, 9 & 10: Hos brevvännerna

På torsdags eftermiddagen anlände vi till den tjeckiska staden Frydek-Mistek där våra brevvänner bor, vi tog genast våran packning och stack in på deras skola där vi blev utstirrade av tjeckiska elever, vi fick en rundtur, massa äcklig dricka och sen såg vi på en film om staden.
Efter vistelsen i skolan följde vi alla med våra brevvänner hem och fick se hur dom bodde. Därefter blev det uppdelade aktiviteter bland oss alla.

Fredagen var händelserik, vi fick först åka buss till Polen, shoppa i två timmar i ett stort shoppingcenter med 250 affärer och sedan åkte vi vidare till "dagens mål" förintelselägret Auschwitz där vi blev guidade av en väldigt speciell guid som började dem flesta meningar med ´´mina vänner´´ och avslutade med ka-ta-strof, men trevlig var hon. Vi fick se allt ifrån fotografier på fångarna i lägret till hår från dom döda.
Efter Auschwitz åkte vi hem till våra kära brevvänner och fick en ganska fri kväll dem flesta tillbringade kvällen till att äta gosaker och bara ha det gott.

Lördagen tillbringades i tjeckiens största shoppingcenter Karolina i Ostrava där det var barnens dag. Överallt kryllade det såklart av barn som bl.a. red runt på hästar och zebror med hjul av olika slag.
Efter shoppingrunan var det fri aktivitet. Många av oss valde att dra vidare till Aqua Park där vi fick prova på många olika vatten aktiviteter, därav en som man bokstavligen drunknade i. På kvällen samlades vi i olika grupper och hade det trevligt.

Söndagen var sista dagen hos tjeckerna. Vi klev upp tidigt på morgonen, fick våran sista frukost med brevvännerna och gjorde oss färdiga för att lämna våra värdfamiljer. Vi alla samlades vid tågstationen i Frydek-Mistek där vi fick ta farväl till våra söta små brevvänner och familjer. Vi tog vårat sista gruppfoto och sen bar det av.

Sammanfattningen om Tjeckien, annorlunda mat och nästan alltid soppa innan maten, tjockare luft än i Sverige, inga trähus, smalare människor även fast dem äter mycket och ofta, men det man märkte av mest var säkerheten, att ha lås och grindar på allt.

Margit & Cecilia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en rad till resenärerna!